12 вида катерене, които наистина трябва да знаете (Част 1)

Винаги ли правите един и същи тип катерене?

Ако е така, може би е време да тествате един от многото други налични видове.

Всъщност има толкова много  разновидности на катерене,че много катерачи дори не разбират нюансите между отделните дисциплини.

12 вида катерене

 1. Традиционно катерене
 2. Спортно катерене
 3. Боулдъринг
 4. Изкачване по въже
 5. Помощно катерене
 6. Катерене на голяма стена
 7. Катерене по лед
 8. Алпийско катерене
 9. Смесено катерене и сухи инструменти
 10. Свободно соло
 11. Соло за дълбоки води
 12. Скоростно катерене

 

 1. Традиционно катерене

Традиционното катерене по същество е оригиналният вид катерене.

Отчасти приключение, отчасти спорт.Традиционното катерене често се смята за етична екологична форма на катерене, защото традиционните алпинисти се опитват да не оставят никакви съоръжения зад себе си в скалата.

Много алпинисти разглеждат традиционното катерене като най-добрия вид катерене, тъй като катерачът трябва да бъде напълно самодостатъчен по маршрута и не може да разчита на предварително поставени котви или съоръжения, за да го защити.

По същество тази самодостатъчност е това, което отличава традиционното катерене от другите дисциплини, като спортното катерене.

 1. Спортно катерене

За разлика от традиционното катерене, където катерачът трябва да постави собствена защита, спортното катерене се извършва на предварително укрепени скали, където фокусът е повече върху физиката на изкачването, отколкото върху самодостатъчността.

Най-общо казано, спортният катерач започва в дъното на маршрут, оборудван с малко повече от въже, сбруя и бързи тегления.

Докато се придвижва нагоре по стената,  се захваща във фиксирана защита, обикновено болтове, които са малко по-равномерно разположени, за да защитят алпиниста по целия маршрут.

Спортното катерене е изключително популярно, тъй като изисква значително по-малко съоръжения от традиционното катерене, което го прави по-достъпно за широката публика.

Освен това, докато традиционното катерене по своята същност трябва да се случва навън на истински скали, маршрутите за спортно катерене често се срещат в залите за катерене на закрито, където нови и неопитни алпинисти могат редовно да усъвършенстват уменията си.

Маршрутите за спортно катерене, както на закрито, така и на открито, често изискват значителна сила и гъвкавост.

 1. Боулдъринг

Боулдърингът  е вид катерене, което се извършва на камъни, а не на скали.

Много алпинисти смятат, че боулдърингът е „най-чистата“ форма на спорта,защото е чудесен за хора,които искат  да започнат да се катерят, тъй като се нуждае от много малко съоръжения или опит.

Светът на катеренето може да бъде разделен на дисциплини с въжета и без въжета.

За разлика от традиционното и спортното катерене, боулдърите избягват използването на въже, разчитайки единствено на правилната техника на падане.

При боулдъринга всеки падащ алпинист удря земята.

Въпреки че това може да звучи прекалено опасно за непосветените, важно е да се има предвид, че почти всички камъни са високи не повече от 7-8 метра ,така че повечето лоши падания обикновено водят до малко повече от изкълчване.

 1. Изкачване по въже

Ако сте нов в катеренето, има шанс да започнете живота си във вертикалния свят с изкачване с въже. Когато се спусне въже отгоре, то е прикрепено към „котва“ в горната част, която е предназначена да улови падането на катерача, ако той се подхлъзне.

Това е различно от оловното катерене, при което водещият алпинист започва с въжето в долната част на маршрута и го закопчава в защита, докато се движи нагоре.

Въжето отгоре е значително по-малко рисковано, тъй като всяко падане, което може да се случи, обикновено е малко вероятно да причини сериозни наранявания.