12 вида катерене, които наистина трябва да знаете (Част 3)

Винаги ли правите един и същи тип катерене?

Ако е така, може би е време да тествате един от многото други налични видове катерене.

Всъщност има толкова много различни разновидности, че много катерачи дори не разбират нюансите между отделните дисциплини по катерене.

12 вида катерене

 1. Традиционно катерене
 2. Спортно катерене
 3. Боулдъринг
 4. Изкачване по въже
 5. Помощно катерене
 6. Катерене на голяма стена
 7. Катерене по лед
 8. Алпийско катерене
 9. Смесено катерене и сухи инструменти
 10. Свободно соло
 11. Соло за дълбоки води
 12. Скоростно катерене

 

 1. Смесено катерене и сухи инструменти

Смесеното катерене и сухият инструментариум са малко известните доведени братя и сестри от света на катеренето по лед.

В по-голямата си част оборудването, използвано както при смесено, така и при ледено катерене, е еднакво, единствената разлика е, че смесените алпинисти се катерят както на скала, така и на лед.

Най-добрият начин да мислите за смесено катерене (известно също като сухо инструментално оборудване, ако не е включен лед) е да го считате за хибридна дисциплина.

Алпинистите носят екипировка за катерене на лед, но ще изкачват маршрути, които попадат някъде между скално катерене и ледено катерене.

Докато някои катерачи на лед се впускат в смесените светове за катерене, за да развият своите физически способности, има много катерачи, които се фокусират единствено върху прокарването на границите в рамките на дисциплината.

 1. Свободно соло

Катерене по огромна скала с нищо друго, освен обувки и торба с тебешир.

Този тип катерене, известен като безплатно соло, се практикува от алпинисти, които се отказват от всякакви защитни средства по време на маршрут.

Свободното соло е подобно на боулдъринга, тъй като нито в едната дисциплина не се използват въжета, но при соловото качване човек се изкачва много по-високо.

По този начин, падането по време на соло вероятно ще бъде фатално или най-малкото ще причини сериозно нараняване.

Противно на това, което медиите биха помислили за широката публика, обаче, свободното соло  не е много често.

 1. Соло за дълбоки води

Солото за дълбоки води (известно още като psicobloc) съчетава красотата на естественото придвижване над скала без тромава екипировка със зашеметяващи морски пейзажи.

Солистите тук търсят зашеметяващи скали, надвиснали над езера и спокойни заливи, където могат да се изкачват без въже.

В тези случаи водата в основата на изкачването действа като вид предпазна мрежа, в която катерачът да попадне с минимален риск от сериозни наранявания.

Докато катерачът пада,  трябва само да е наясно как навлиза във водата, особено от голяма височина, за да избегне нараняване от удара. В по-голямата си част обаче падането  е освежаващ начин да се разхлади в горещия летен ден.

 1. Скоростно катерене 

Скоростното катерене е дисциплина по катерене, която обикновено се среща в света на състезанията по катерене. Както може да си представим, при скоростното катерене скоростта е най-важният приоритет.

По време на състезания за бързо катерене, всички алпинисти се състезават по даден маршрут на изкуствена стена за катерене, опитвайки се да спечелят първо място с най-бързото време.

Всички пластмасови трюмове по маршрутите за бързо катерене са една и съща комбинация от кана, щипка и отклонение, така че всичко зависи от това коя част от трюма сте хванали.

Международният олимпийски комитет (МОК) одобри скалното катерене като спорт за Олимпийските игри през 2020 г. в Токио.

За да спечелят злато в игрите, алпинистите трябва да се състезават в три дисциплини: спортно катерене, боулдъринг и – познахте – скоростно катерене.

Заключение

Светът на катеренето е невероятно разнообразен.

От скоростното катерене до сухите инструменти, всяка дисциплина по катерене носи своите предизвикателства и радости.

Въпреки че много хора си представят спортен алпинист или свободен солист, когато мислят за катерене, се оказва, че има много начини да се насладите на живота във вертикалния свят.

И така, коя е вашата любима дисциплина?