12 вида катерене, които наистина трябва да знаете (Част 2)

Винаги ли правите един и същи тип катерене?

Ако е така, може би е време да тествате един от многото други налични видове.

Всъщност има толкова много  разновидности на катерене,че много катерачи дори не разбират нюансите между отделните дисциплини.

12 вида катерене

 1. Традиционно катерене
 2. Спортно катерене
 3. Боулдъринг
 4. Изкачване по въже
 5. Помощно катерене
 6. Катерене на голяма стена
 7. Катерене по лед
 8. Алпийско катерене
 9. Смесено катерене и сухи инструменти
 10. Свободно соло
 11. Соло за дълбоки води
 12. Скоростно катерене

 

 

5. Помощно катерене

 

 

 

Помощното катерене включва използването на съоръжения за предвижване на катерача по маршрут.

За разлика от „свободното“ катерене, при което алпинистът разчита само на собствените си умения за придвижване нагоре по маршрута – с екипировка, поставена единствено за защита.

По време на помощното катерене, алпинистът ще дърпа или ще стъпва на съоръжения, за да се придвижи нагоре по стената.

Помощното катерене обикновено е доста интензивно, тъй като алпинистът трябва да постави екипировка както за да се предпази в случай на падане, така и да я използва за напредък нагоре.

В по-голямата си част  помощното катерене включва бавно придвижване нагоре, висене и  издърпване .

 

 

6. Катерене на голяма стена

 

 

Основната разлика между катеренето по големи стени и всички други видове катерене е, че големите катерачи се изкачват по скали, които са високи много стотици , ако не и хиляди метри, което може да отнеме дни или седмици, за да се качи, докато повечето други алпинисти се придържат към единични или полудневни цели.

Изкачванията на големи стени по своята същност са „многостепенни“ маршрути, което означава, че те са с дължина повече от едно въже.

Те често се извършват като помощни маршрути за катерене поради тяхната трудност, но елитни катерачи понякога си задават свободно катерене по тези маршрути.

Това означава, че те се изкачват на стотици, ако не и на хиляди метри със собствени сили.

 

Този тип катерене е много интензивен, тъй като алпинистите трябва да носят всички съоръжения, необходими за физическо изкачване на маршрута, в допълнение към екипировка за спане, хранене и живот на стената.

Много алпинисти тренират в продължение на месеци или години за определена цел на голяма стена.

 

7. Ледено катерене

 

 

 

Леденото катерене е вид катерене, при което катерачът се изкачва по лед с помощта на специализирани части от екипировка, което им позволява да напредват нагоре по иначе хлъзгава повърхност.

Използвайки ледени инструменти, скоби и ледени винтове, ледените катерачи могат да си проправят път през замръзналите водопади и замръзналите скали през зимните месеци.

За много алпинисти катеренето на лед е просто чудесен начин да поддържат форма за скално катерене през по-студените месеци на годината, но за други това е предпочитаната от тях дейност.

Въпреки че катеренето на лед в повечето места е ограничено  зимните месеци, на по-големи височини и в планините, подходящи условия за катерене на лед могат да бъдат намерени целогодишно.

 

8. Алпийско катерене

 

 

Алпийското катерене е нещо като всеобхватно име за катерене, което се случва в отдалечени места с по-голяма височина.

Най-общо казано, алпийските изкачвания включват значителен поход в планините и много от тези изкачвания са доста ангажиращи.

Всяко изкачване е различно, но много от тях включват известна степен на скално катерене, ледено катерене или общо планинарство.

Нещо повече, за разлика от традиционната алпинистка експедиция, където се изграждат множество лагери, докато алпинистите си проправят път до голяма среща на върха, алпийските изкачвания обикновено се извършват в „лек и бърз“ стил с минимална външна подкрепа.