Днес, ролята на храната за нашето здраве е от изключително значение. В продължение на много години наблюдавахме как големите вериги ни заливат с храни, богати на животински протеини, сладки, солени и рафинирани продукти, да не говорим за промишлените храни.
Ние знаем за връзката между храната и регулирането на нашия организъм. В нашия корем
храната се трансформира и генерира остатъци. Храните се наричат алкални, ако получените остатъци са съставени от калций, калий, магнезий и натрий. Наричат се киселинни, ако получените остатъци са съставени от пикочна киселина, сярна киселина, оцетна киселина, фосфорна киселина и млечна киселина.
Катеренето е спортна активност, водеща до възпалителни процеси, при някои хора. Те водят до тендинит по лактите и раменете, бурсит, капсулит, накратко всичко, което завършва на ‚ит‘ и е синоним на възпаление. Именно в този контекст човек трябва да следи храненето си, като осигурява на тялото си всички необходими минерали, микроелементи, витамини и ензими, за да се избегне задържането на киселини в тъканите.
При повечето хора киселинните храни бързо се неутрализират чрез освобождаване на алкални храни. Въпреки това, при други хора с метаболитен синдром, неутрализацията на киселини не може да се извършва по физиологичен път, което води до по-голямо количество киселинни остатъци в организма. Такива хора трябва да се хранят предимно със зеленчуци, плодове, риба и бяло месо и да пият вода, богата на бикарбонат.
Не бива обаче да се бърка киселинната храна с храни, които оставят кисел вкус, като например лимона, който попаднал в стомаха предизвиква алкална реакция. Същото се отнася за ананаса и домата. Всички сме съгласни, че лимонът е кисел като попадне в устата ни, но това не означава, че ще бъде киселинен, когато попадне в нашия организъм.
Силно алкални храни
Кайсия (сушена) – Копър – Патладжан – Авокадо – Зелен чай – Цвекло – Червена боровинка – Морков – Лук – Краставица – Фурма – Маруля – Спанак – Сушена смокиня – Нар – Пресен плодов сок (всички) – Пресен зеленчуков сок (всички) – Боб – Къпина – Ряпа – Сушена праскова – Глухарче – Сушена слива – Черна ряпа – Стафиди
Алкални храни
Кайсия – Чесън – Бадеми – Зрели ананас – Артишок – Аспержи – Овес – Банан – Броколи – Целина – Череша – Гъби – Кестен – Зеле – Кисело зеле – Карфиол – Тиква – Лимон – Бакла – Ягода (голяма, сладка) – Ленено семе – Сусамово семе – Масло от авокадо – Кокосово масло – Масло от треска – Зехтин – Бадемово мляко – Маруля – Мая – Царевица – Манго – Пъпеш – Просо – Мисо – Гола праскова – Лук – Портокал – Грейпфрут – Пащърнак – Папая – Магданоз – Круша – Праз – Черен пипер – Ябълка – Картофи – Репички – Ревен – Домат (суров и зрял) *
(*) Зависи от организма (и по-специално нивото на солна киселина
в стомаха и стомашните сокове).
Киселинни храни
Агнешко – Бира – Говеждо – Кафе – Шоколад – Брюкселско зеле – Кокос (сух) – Конфитюр – Сирене – Сушени плодове – Консервирани плодове – Яйца – Лешник – Нахут – Риба – Свинско – Пастьоризирани млечни продукти – Елда – Тофу – Домашни птици
Силно киселинни храни
Карантии – Алкохол – Фъстъци – Зърнени храни – Колбаси – Сладолед – Пуешко – Брашно (всички видове) – Пържени храни – Захаросан джинджифил – Желе – Дивеч – Омар – Заек – Овче месо – Ядки – Паста – Зелени маслини – Ечемик – Хляб – Сьомга – Захар – Сода – Телешко – Оцет