КАК ДА СИ ИЗБЕРЕМ ОБУВКИ ЗА КАТЕРЕНЕ ?

Начинаещ или доказал се катерач, римско или египетско стъпало, как да изберем подходящи обувки за катерене? Имайки предвид практиката и нивото ви на катерене, със сигурност ще се ориентирате към определен модел обувки за катерене, но трябва да се отбележи, че голяма част от катерачите използват повече от един чифт обувки в зависимост от типа катерене.

ИЗБОРЪТ НА ВАШИТЕ ОБУВКИ ЗА КАТЕРЕНЕ В 4 КРИТЕРИЯ:

 

 

 1. Вашето ниво: Eb ви препоръчва да катерите с обувки, спрямо вашето практическо ниво. Начинаещият не се нуждае от високо технични обувки от високата гама, а експерта избира обувките си според собствения си опит и усещане.
 2. Практиката: Големи скални стени или катерене в зала, предполагат различни изисквания по отношение на точност и/или комфорт.
 3. Вашите навици относно форма, връх и гъвкавост: Често е трудно да се премине, например от равна и твърда обувка, без асиметрия към обувка със силно извит връх и асиметрична, с гъвкава подметка.
 4. Формата на крака ви: Гръцко, римско или египетско стъпало, тясно или широко, комбинациите са толкова многобройни, колкото различните, усещания, които една и съща обувка може да предизвика, обута на различен крак. Това от части се дължи на различните мнения и очакванията за комфорта на една обувка.

КАКВИ ОБУВКИ ДА ИЗБЕРЕМ ЗА Скално катерене?

 

Скалата съчетава два стила, изискващи различни видове обувки: катерене на кратки маршрути и катерене на големи стени. В първия случай катерача предпочита маршрути с една дължина, докато катерача на големи стени предпочита маршрути с различни дължини. Така че, не избирате едни и същи обувки, ако катерите 30 или 200 метра. В зависимост от скалите и вашия стил на катерене, поставянето на краката върху скалата е различно, което прави избора на обувки също различен.

КАТЕРЕНЕ НА КРАТКИ МАРШРУТИ

Основната грижа на катерача на големи стени остава комфорта на краката. Ефективността не трябва да се жертва изцяло, а само леко да на клоним везните в полза на комфорта. Ако големите стени ви доставят удоволствие и основно се катерите на ниво по-ниско от вашето, заложете на много удобни обувки.

КАТЕРАЧА НА ГОЛЕМИ СТЕНИ

КАКВИ ОБУВКИ ДА ИЗБЕРЕМ ЗА БОУЛДЪР?

Местата за практикуване на боулдър са много и изискват обувки за катерене със сходни характеристики. В сравнение със скалата, катеренето на боулдър изисква относително кратки и интензивни усилия. Най-често катерачите свалят обувките си веднага след опита или завършването на боулдъра. Така че обувката трябва да е много прецизна, удобна и лесна за обуване.

Eb съветва да се ориентирате към обувки с велкро, много по-бързо се събуват и обуват от обувки, затягащи се с връзки. В допълнение, можете да се ориентирате и към технични обувки, но това ще ви донесе известно неудобство предвид честото събуване.

А КАКЪВ МОДЕЛ ДА ИЗБЕРА ЗА ЗАЛАТА?

Обувките за катерене са проектирани за боулдър, кратки маршрути и големи стени, без да се прави разлика между катерене на открито и закрито. Въпреки това, ето два критерия, които биха ви помогнали да изберете най-добрите обувки за краката си:

Вашите обувки могат да се повредят бързо поради две причини.

 1. Когато се катерите в зала, обикновено минавате по-големи разстояния отколкото на открито.
 2. Триенето на смолата в гумата на вашите обувки изхабява бързо подметката.

Комфорта е по-малко важен поради две причини.

 1. Катеренето в зала включва обикновено къси маршрути с дължина до 15 метра, или боулдър, при което  които редовно се събувате.
 2. Температурата в съвременните зали е относително постоянна през цялата година, така че няма голяма вероятност краката ви да се подуят от топлината.

Някои модели за произведени специално за катерене в зала и за отдаване под наем, като Néo Gym.

СЪВЕТИТЕ НА EB ЗА ИЗБОРА НА БЪДЕЩИТЕ ВИ ОБУВКИ.

 • Не се лишавайте от комфорта на вашите обувки.
 • Дайте приоритет на вашето усещане, а не на коментарите на другите.
 • Изберете обувки съобразени с вашето ниво.