Значение на менталната подготовка в скалното катерене

В крайна сметка катеренето изисква много повече от само физически способности. То също е спорт на ума. Ето защо много  катерачи отделят специално време за  обучение на ума в  скалното катерене.

Има начини за преодоляване на умствените блокове  както и за трениране на ума  да работи заедно с тялото.

Първоначално може да изглежда несериозно да отделяте време за трениране на ума, когато ползите от физическото обучение са толкова очевидни. В действителност обаче умственото обучение може да доведе до значителен напредък сред всички катерачи от начинаещи до тези, които се катерят на елитно ниво.

 

Страх от падане

Инстинктивна реакция на човека е да има страх от падане. Движението на тялото по ръба на стръмна скала може да не е естествено, но това не означава, че падането при скално катерене не може да бъде безопасно.

Съществуват рискове за падане, но внимателната оценка на риска може значително да намали опасностите.

Честото падане може да бъде страшно. Но след няколко такива без отрицателно въздействие, страхът от падане може да бъде намален значително.

Най -добре е постепенно да се научите да поемате безопасни падания . Започнете, като паднете върху горното въже, за да се почувствате удобно с усещането, че въжето улавя теглото ви.

Когато сте готови да започнете да правите оловни падания, започнете с малки падания.

Уверете се, че имате придружител, на когото имате доверие и комуникирате добре, и че практикуването ви попада в безопасно място, където няма да ударите главата си, когато паднете. По -безопасно е да практикувате поемане на оловоно падане   по -стръмен, а не на улеен терен.

Страх от провал и успех

Страхът от успех и страхът от провал не се изключват взаимно. Алпинистите могат да развият страх от едното или и от двете. Тези страхове могат да се ограничат до напредъка на човек в спорта.

 

НЕИЗПРАВНОСТ

Страхът от провал е доста обясним. Може би винаги обичате нещата да се развиват перфектно и възможността това да не се случи е ужасяващо за вас.

Може би сте били критикувани за неуспех в миналото. Може би свързвате собственото си достойнство със способността си да се представяте добре.

Всъщност провалът изобщо не трябва да бъде отрицателен. Растежът, ученето и евентуалният успех се раждат от поемането на рискове и позволяването на възможността за провал.

Никога няма да преоткриете следващия труден маршрут, ако не излезете от зоната си на комфорт и не поемете риск, опитвайки се.

 

УСПЕХ

Страхът от успех е по -скоро абстрактно понятие. Ако сте измъчвани от чувство на съмнение в себе си или ако се притеснявате за възприятията, които партньорите ви могат да имат за вас, може да страдате от страх от успех.

Може би не обичате да сте в центъра на вниманието?  Може би се притеснявате, че успехът е един вид  самохвалство?

Всяко от тези чувства може да показва, че имате страх от успех и очакванията за успех. За съжаление, страхът от успех може значително да ограничи потенциала ви в катеренето.

Опитайте се да си напомните, че катеренето е индивидуален спорт.  Освен това сравняването на себе си с другите е безплодно занимание.

ОБУЧЕНИЕ НА ЕФЕКТИВНОСТТА

 

ОТДЕЛИ ЛИЧНОТО ДОСТОЙНСТВО ОТ ПОСТИЖЕНИЯТА

Нашата собствена стойност по същество е колко ценни се чувстваме. Често срещан капан, в който изпадат катерачите, позволява да се продиктува самочувствието им от успешното им представяне на маршрут.

Когато катерачите свързват прекалено силно самочувствието си с катеренето, необходимостта от успех става изключително голяма, за да утвърдят себе си в спорта. Тази асоциация намалява присъщата радост, която катерачите получават от спорта, и може да доведе до безпокойство и  разочарование.

По принцип, ако един катерач има страхотен ден и успее, той се чувства приповдигнат и въодушевен. Но ако катеренето върви лошо, те се чувстват обезпокоени от катеренето и дори други аспекти от живота си.

Много е важно да запомните, че процесът на катерене, а не само резултатът, ни носи радост като катерачи. Помнете любовта към движението, решаването на проблеми и цялостното предизвикателство. Работете върху оценяването на присъщите радости на катеренето, без да оставяте резултата от един ден да потвърди вашата собствена стойност.

 

ВИЗУАЛИЗАЦИЯ

Визуализирането на изкачване на маршрут може да бъде много мощна техника, която  да използвате, независимо къде се намирате.

Когато сте на скалата, отделете време да я запомните, за да можете да пробягате през движенията на ръцете и краката, позициите на тялото и дишането, дори когато сте далеч от стената по -късно.

Усъвършенстването на тази техника може да  ви помогне да се изкачите с повече фокус и ефективност, когато се върнете към вашия проект.

С тази стратегия вие очертавате маршрута, който се опитвате да съставите, като илюстрирате движенията, характеристиките, същностите и почивките.

Опитайте се да включите възможно най -много подробности. Помислете за добавяне на бележки за какво да мислите, когато сте в различни участъци от маршрута.

 

ПОЗИТИВЕН САМОГОВОР

Вярата в себе си може да окаже огромно влияние върху вашето катерене. Дори ако нещо изглежда или се чувства невъзможно, е малко вероятно да го изкачите, освен ако не вярвате, че е възможно.

Добавете положителни мантри към катеренето си. Примерите включват „Имаш това“, „Ти си силен и смел“ и „Запази спокойствие“. Не забравяйте, че никой друг не е запознат с вашите самостоятелни разговори, затова използвайте фразите, които искате да ви мотивират.

Опитайте се да премахнете отрицателните думи и фрази от речника си. Избягвайте думи като „не мога“, „не“ и  „няма“ . Променете мисленето си, за да признаете, че не е „не можете да направите ход“,а  просто „все още не сте го направили“.

 

ОСТАНЕТЕ В НАСТОЯЩОТО

Оставането в настоящето ви позволява да се съсредоточите върху това, което се изисква, за да намалите разсейването и да сте в течение с рисковете или потенциалните опасности.

Опитайте се да предотвратите скитането на ума си. Мисленето за нещо, което сте направили по -рано днес, няма да ви помогне да изпълнявате движения в момента.

Също така внимавайте да изпреварвате себе си. Ако успешно се движите по маршрута, избягвайте да празнувате рано.

 

ЕГОТО

Да се ​​научиш да се отделяш от егото е един от най -важните съвети за умствено обучение . Това взема предвид всички гореспоменати ментални стратегии.

Когато егото стане твърде мощно, катерачите стават зависими от резултата от катеренето си и са склонни да свързват собственото си достойнство в спорта с тяхното представяне и начина, по който другите ги възприемат.

Оценявайки опита си въз основа на външни фактори, вие се лишавате от възможността да помислите как наистина се изкачвате. Всеки катерач има различни силни и слаби страни, както и предимства и недостатъци за своя тип тяло.

Не забравяйте, че всеки катерач има уникална лична история със спорта. Сравняването на себе си с представянето на другите или техните външни условия е като сравняване на ябълки с портокали.

Когато катерачът се научи да оценява истински процеса на самото катерене, а не резултата, често има значителни неочаквани печалби в представянето, в оценката е в цялостното преживяване.